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Response from the General Osteopathic Council to a review 
of the operation in the UK of the provisions of Directive 

2005/36/EC on professional recognition 
 
 

Section One – practical application of Title II 
 
Question 1 What has been the impact on your organisation of the provisions 
of Title II of Directive 2005/36/EC?   
 
Please explain what has worked well and not so well.   
 
The General Osteopathic Council (GOsC) is currently refining its 
implementation of the Directive in relation to temporary registration of 
migrants in the UK.  Whilst a process has been established, and we 
have processed to date 3 temporary registrants, we are considering 
whether these individuals should be displayed differently on the online 
UK Statutory Register of Osteopaths.  
 
The drafting of the temporary services provisions makes the 
assumption that the migrant is already established in a country with 
regulation and thus would be subject to the requirements (e.g. CPD, 
professional indemnity, fitness to practise measures) of the competent 
authority in their established country.  This is not the case for 
osteopathy which is regulated in only 4 Member States (Finland, 
France, Malta and the United Kingdom).  This means practitioners from 
countries without regulation are not subject to any statutory regulatory 
mechanisms, and therefore the GOsC does not appear to have an 
equivalent competent authority with which to exchange information on 
the applicants’ registration status. 
 
Question 2   Article 7 states a professional may be required to submit a 
Declaration. In the UK we opted to require all professionals to submit a 
Declaration to the competent authority.  Do you agree we should continue with 
this approach? 
 
Yes /No    
   
If no, please explain the reason for this  
 
Yes. 
 
(a) In the UK, a standard format of the Declaration was agreed.  Has this 
format been useful? 
 
Yes/No 
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If no please explain how this could made better, bearing in mind the 
restrictions set out in the Directive   
 
We require the submission of a declaration, but do not use the standard 
format agreed.  Instead we have adapted this to suit our own particular needs, 
whilst retaining the information requested in the standard format. 
  
(b) How many Declarations has your organisation received?  
 
None  1-5 Y 6-10  11-15  16-20  21-30  30-40  50+  
  
(c) How has your organisation managed the ‘renewal’ process?  For 
example have you undertaken any assessments as outlined in Article 5.2?  
 
The 3 applications for temporary registration which we have processed were 
for practitioners already on the UK Statutory Register of Osteopaths and 
classified as practising in a country outside of the UK.  Their status was 
transferred from ‘full’ to ‘temporary’ registration as a result of their application.  
As we were already assured of the standard of competence for these 
individuals, the only assessment carried out was proof that they were 
established in another country, for example through certified copies of tax 
records.   
 
As these applications were processed this year, they have not yet been 
subject to the renewal process which will take place in 2010. 
 
 Question 3 Article 7.1(3) as a general rule gives the professional the right to 
practise in the UK on their home state title.  What impact has this provision 
had on your profession?  Please give details  
 
From the information provided by applicants, we are not aware of any 
osteopaths who have chosen to use their home title.   
 
If it were to happen this would be potentially misleading for patients as we are 
aware of the divergence in use of titles for practitioners of osteopathy in 
different Member States e.g. ‘heilpratiker’ in Germany. 
 
(a)  Article 9 requires professionals operating under their home state title to 
provide specific information to the recipient of the service.  What has been the 
reaction from service recipients?  Please give details 
 
Information on the individual practitioners is available on the online Register of 
Osteopaths. The fact that they are temporary registered is not currently 
stated.  We are not aware that the home title has been used by the temporary 
registrants, and therefore, cannot comment on the reaction of service 
recipients.   
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Question 4 For those professions able to check qualifications as set out in 
Article 7(4) please describe how your organisation has handled the process 
including the timescales involved. 
 
We have developed dedicated guidance on all the GOsC’s registration 
processes in the document ‘Registering with the GOsC’, available at the 
following link:   
http://www.osteopathy.org.uk/uploads/registering_with_the_gosc.pdf 
 
This information is available on the GOsC’s public website and queries are 
dealt with by dedicated members of staff.  This process is carried out in 
accordance with the timescales set out in the directive.  
 
Question 5  Cooperation with other competent authorities in Europe is 
essential to ensuring the effectiveness of the recognition regime.  Article 8 
enables exchange of information.  What has been the impact of this 
provision? 
 
As stated above, the GOsC has a lack of equivalent competent authorities 
with which to help ensure the effectiveness of the recognition regime.  Of the 
few competent authorities that do exist, we have developed closer 
communications / links. 
 
Question 6 Do you have any comments in general on the implementation of 
Title II in the UK? 
 
Temporary registration has still to be defined in legislation and can, therefore, 
be open to abuse.  Under the current provisions, this could permit an 
individual on a temporary contract to work in a Member State whilst 
established in another, but in reality this temporary contract could last more 
than a year.   
 
The temporary registration provision assumes that the profession is regulated 
across Europe. The fees of other registered osteopaths are subsidising the 
registration of anyone who applies for temporary registration. This is because 
the GOsC is prohibited from charging a fee for registering applicants for 
temporary registration. This gives the appearance of unfairness given that UK 
temporary registration may be the only form of regulation of an osteopath who 
is based in a country without statutory regulation.  
 
However, we do charge a reasonable and proportionate sum to offset the cost 
of providing an aptitude test as part of their application in accordance with DH 
advice. The same fee applies to other applicants with non-UK qualifications.  
 

/ … cont. 
 
 

http://www.osteopathy.org.uk/uploads/registering_with_the_gosc.pdf
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If an osteopath is established in a non-regulated country, it could lead to 
complaints having to go through UK fitness to practise procedures if they were 
not subject to any proceedings in their home country.  This could prove costly 
in terms of investigation and the often significant costs involved in holding 
hearings. 
 
How will the implementation of revalidation in the UK affect implementation 
work with this directive? 
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Section Two – costs associated with Title II 
 
At the time of transposition, the provisions of Title II were new to the majority 
of professions in the UK and therefore only limited information was available 
about the operational costs associated with these provisions.  You are invited 
to provide up to date information on the following:             
 
Question 7 Article 6 enables qualified professionals, legally established in 
another Member State to provide cross-border services on a temporary basis 
with the minimum of checks and formalities. The provision allows competent 
authorities to set up temporary registration:  
 
(a)  Has your organisation set up temporary registration? Did it fit with your 
existing system and have you created a new system especially for temporary 
registration?  
 
We set up a temporary registration process within our existing registration 
system.  This is has not been fully tested as we have yet to assess an 
applicant new to the Register.  We need to confirm how information about 
temporary registrants should be displayed on the online UK Statutory Register 
of Osteopaths. 
 
(b)  What are the costs associated with these changes? Please include set up 
costs if necessary and running/maintenance costs. 
 
Staff costs for processing application and assessments, and policy 
development, plus legal advice. 
 
(c)  What changes have you made to your website? Please include costs for 
making changes.   
 
Information on the process was uploaded onto the public website as part of a 
re-launch of the site in April 2009.  We are currently considering how to 
display information about the temporary registrants on the online Register of 
Osteopaths.  These costs are likely to be nominal. 
 
(d)  How have these costs been absorbed? 
 
Absorbed into existing budgets. Charges are to be made for assessment 
 
Question 8 Article 7(4): prior to the first provision of services some competent 
authorities can check the qualifications of the migrant and can require the 
professional to make up shortfalls. 
 
(a)  What are the costs associated with organising an aptitude test/or a short 
adaptation period?  Please include the cost of compiling the test, arranging for 
the test to be taken and marking the test. 
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Apart from staff costs, the assessment process costs £430.  These charges 
are based on guidance provided by the UK Department of Health.   
 
(b) How are these costs absorbed? 
 
See above 
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Section Three – practical application of other provisions 

The Directive introduced several new concepts which give enhanced rights to 
migrants (or in some instances ensure all migrants under the Directive have 
the same rights). 
 
Question 9 Article 3(3) gives EU professionals holding 3rd country 
qualifications with 3 years certified professional experience in a Member State 
the right to apply for recognition in another Member State.  This is not a totally 
new concept but it is for some professions and has raised concern.  Please 
describe your experience of dealing with this provision, including providing 
evidence for outgoing migrants.     
 
We did start to process an application within this category, but the application 
was found to be fraudulent, and therefore rejected. 
 
Question 10 Article 10 enables recognition, in certain cases, for professionals 
who belong to one of the professions which normally get automatic 
recognition but the professional concerned is not entitled to automatic 
recognition.  What impact has this provision had on your profession? How 
have you managed the process including the derogation associated with it? 
 
N/A 
  
Question 11 Article 56 requires cooperation with other competent authorities 
in Europe to facilitate the effectiveness of the Directive.  How has this 
benefitted your organisation?  Has it made it easier to build more productive 
networking arrangements?  Please explain.  Please also tell us of good 
practice which can be shared 
 
This directive has made it easier to establish stronger links with the few 
competent authorities for osteopathy that do exist.  This has enabled us to 
ascertain, relatively simply, the registration status of an applicant and how to 
obtain further information, e.g. on training.  However, no competent authority 
appears to have the equivalent remit to the GOsC.  The majority are 
Government departments with a registration function, but no role to quality 
assure training.  This makes us less certain about standards of competency.   
 
We welcome increased mobility of health workers within Europe, along with 
appropriate measures to ensure public protection. For this reason we would 
support the need for a legal duty on regulators and governments or other 
appropriate bodies to share a range if information critical to ensuring patient 
safety.  The extension of the European Commission’s Internal Market 
Information (IMI) system to include osteopaths will, we hope, further 
encourage stronger communication between Member States.  

  
/ …. cont. 
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For this reason, the GOsC is active in the Forum for Osteopathic Regulation 
in Europe (www.fore.eu) which seeks to bring osteopathic organisations 
together to develop greater consistency in standards of osteopathic 
education, training and practice for the benefit of patient care.   
Three Framework documents1 have been developed and we are currently 
looking at working with the European Committee of Standardisation 
(www.cen.eu) to establish common national standards of osteopathy in the 
future.  FORE is also a member of the Healthcare Professionals Crossing 
Borders network, and is also developing its own internal market information 
system designed for patients and members of the public to access information 
on the regulatory status of osteopathy in a Member State, competent authority 
or voluntary register details, registration criteria, standards, methods of 
redress and contact details.  This resource could also be used to provide 
information on best practice and adverse events. 
 
Question 12 Article 57 operating as a contact point.  How has the 
functionality of this provision affected your organisation?  For instance, has 
there been an increase in the volume of enquiries from your members seeking 
advice about recognition in another Member State? Are you aware of any 
systematic problems or specific issues relating to outgoing migrants? How 
easily has it been for EU applicants to access relevant information about your 
profession, code of ethics etc on your website?      
 
The level of information exchange is limited, because of the few countries with 
regulation. 
 
There has been an increase in information requests from UK registrants 
looking to work in another European country.   
 
Information on the EU registration processes, and the UK standards 
documents (e.g. Code of Practice) is readily available on the GOsC’s public 
website.  Information is also provided in writing, via email and telephone. 
 
Question 13 Do you have comments in general on the implementation of 
Directive 2005/36/EC eg the Annexes or the Code of Conduct?  What has 
worked well and not so well? What could be done to improve the recognition 
regime?  
 
Due to the fact the Department for Business, Innovation & Skills has to deal 
with all professions coming under this directive, the particular patient safety 
concerns of healthcare regulators, particularly of general system professions, 
can sometimes be lost.   
 
 
                                                
1 European Framework for Codes of Osteopathic Practice, FORE 2007; European Framework 
for Standards of Osteopathic Practice, FORE 2007; European Framework for Standards of 
Osteopathic Education and Training, FORE 2008. 

http://www.fore.eu
http://www.cen.eu
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Whilst we are grateful for the guidance we have received from the Department 
of Health and Department for Business, Innovation & Skills on the 
implementation of this directive, this advice is not always consistent.   
 
Enhanced guidance from the European Commission on implementation might 
be more helpful to ensure greater consistency in interpretation, and thus, 
implementation of the directive across Member States. 
  
Question 14 Do you have any other comments? 
 
The current inability of competent authorities to test for language competency 
as part of the registration process remains a concern for the GOsC and other 
health regulators.  Effective communication is essential to the delivery of high 
quality osteopathic care, not only between osteopath and patient, but also 
between other healthcare professionals, particularly where referrals are 
necessary to protect the best interests of the patient.  The proposed solution 
that the employer, as opposed to the competent authority, tests languages is 
not possible in a largely self-employed, private sector profession.    
 
It is not clear why there is a discrepancy in the years of experience required 
for recognition of a 3rd country qualification (3 years), as opposed to a 
practitioner with 2 years experience in the last 10 from an unregulated 
country?   
 
Thank you 


