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Health Care and Associated Professions (Indemnity Arrangements) Order 2013 
 

Number Question GOsC response 

1 Do you agree that the requirement for healthcare 
professionals to have an indemnity arrangement in 
place should match the requirements set out in the 
Directive and place an obligation on healthcare 
professionals themselves to ensure that any indemnity 
arrangement in place is appropriate for their duties, 
scope of practise, and to the nature and the extent of 
the risk? 
 

We agree in principle with the requirement that healthcare 
professionals should have an indemnity arrangement in 
place and there should be an obligation on healthcare 
professionals themselves to ensure that any indemnity 
arrangement is appropriate for their duties, scope of 
practise and the nature and the extent of risk. 
 
However, we also believe that it is appropriate for a 
regulator to set minimum requirements for that cover in the 
interests of public protection. The insurance market for 
independent healthcare professionals, such as osteopaths, 
is not a mature market and new entrants and policies 
appear regularly. There is a risk that considerations of cost 
could outweigh individual assessment of the cover    
required leading to gaps in public protection. 
 
We believe that this is particularly important in relation to 
run-off cover where a claim may arise after the healthcare 
professional has moved to another insurer or their 
registration has ceased. In the latter eventuality, unless 
during the period of registration we are able to require run 
off cover to be in place, there is no action that can be taken 
to protect patients at a later date. 
 

2 Do you agree with the proposed definitions of an 
indemnity arrangement? 
 

We agree with the proposed definition. 

3 Do you agree with the proposed provisions that 
provides healthcare professional regulatory bodies with 
a power to make rules on: 
 
a) What information needs to be provided by 

We agree that healthcare professional regulatory bodies 
should have powers to make rules based in connection with 
the points listed at 3(a)-(c). 
 
Paragraph 42 of the document refers to the inclusion of the 
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healthcare professionals, and when, in relation to 
the indemnity arrangement they have in place; 
 

b) The requirement to inform the Regulator when 
cover ceases; 

 
c) The requirement for healthcare professionals to 

inform their regulatory body if their indemnity 
arrangement is one provided by an employer? 

 

words ‘types of indemnity arrangement required’ in the 
proposed amendment to section 37 of the Osteopaths Act. 
We do not believe that the words ‘types of’ are necessary as 
our desire to be able to specify aspects of the cover 
required are covered by the words ‘arrangement’ in 37(4) 
and ‘appropriate in 37 (3) (a) and (b). 
 

 

4 Do you agree with the proposal to allow healthcare 
regulatory bodies the ability to refuse to allow a 
healthcare professional to join, remain on, or return to, 
their register, or for the GMC, to hold a licence to 
practise unless they have an indemnity arrangement in 
place? 
 

We agree in principle with the proposal that healthcare 
regulatory bodies should have the ability to refuse to allow 
a healthcare professional to join, remain on, or return to 
their register unless they have an indemnity arrangement in 
place. However, care must be taken to ensure that new 
graduates, and those wishing to return to the register, do 
not find themselves unable to demonstrate they hold an 
appropriate indemnity arrangement. 
 
Osteopathic graduates wanting to join the register, and 
individuals wishing to return to the register, may not be 
able to purchase an appropriate indemnity arrangement 
with a provider unless that provider is satisfied the 
individual has been registered. 
 
An unintended consequence may be that the applicant 
could not gain access to the register without holding an 
appropriate indemnity which they were unable to purchase 
because they were not registered.  
 
In the case of the proposed amendment to the osteopaths 
Act this appears to have been addressed in section 37 (4) 
(a) that the cover is in place at the point the registrant 
commences practice. 
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5 Do you agree with the proposal to permit healthcare 
professional regulatory bodies to remove a healthcare 
professional from their register, withdraw their licence 
to practise, or take fitness to practise action against 
them, in the event of there being an inadequate 
arrangement in place? 
 

We agree that the registration of a healthcare professional 
should not be renewed if at the point of renewal the 
registrant is unable to demonstrate that they hold an 
appropriate indemnity arrangement. 
 
We also agree that if during a registration year the 
healthcare regulatory body becomes aware that there is an 
inadequate indemnity arrangement in place then fitness to 
practise action should commence against the registrant. 
 

6 Please provide any information with regard to the 
assumption that the majority of independent midwives 
will be able to obtain cover through Social Enterprise 
Companies or other schemes. 
 

n/a 

7 Do you agree that the provisions in the Draft order 
should only apply to qualified healthcare professionals 
and not students? 
 

We agree that the Draft order should only apply to qualified 
healthcare professionals registered with a healthcare 
regulatory body and should not apply to students. We 
believe that it must be the duty of educational institutions 
and other training providers to ensure that appropriate 
cover is in place for students. 
 

8 Are there any equalities issues that would result from 
the implementation of the Draft Order which require 
consultation? If so, please provide evidence of the issue 
and the potential impact on people sharing the 
protected characteristics covered by the Equality Act 
2010: disability; race; age; sex gender reassignment; 
religion and belief; pregnancy and maternity and sexual 
orientation and carers (by association) 
 

As we already have a requirement for indemnity 
arrangement to be in place we do not believe the 
implementation of this Draft Order would result in any 
equalities issues which would require consultation. 

9 Please provide comments as to the accuracy of the 
costs and benefits assessment of the proposed changes 
as set out in the Impact Assessment 
 

We do not have any comments in relation to the costs and 
benefits assessment of the proposed changes. Osteopaths 
are already providing proof of holding appropriate indemnity 
arrangements as part of their registration requirements. 
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10 Please provide information on the numbers of self 
employed registered healthcare professionals and 
whether they are in possession of indemnity cover or 
business insurance which includes public liability 
insurance and professional indemnity insurance 
 

The GOsC has 4690 registrants of which the majority are 
self-employed healthcare professionals who are already 
required to hold appropriate indemnity cover. We are aware 
of minimal numbers of practitioners who rely on employer 
cover rather than their own insurance arrangements.  

11 Please provide information on the numbers of employed 
healthcare professionals who, in addition to working in 
an employed capacity covered by an employer’s 
arrangement for indemnity or insurance, also undertake 
self-employed practice. Where possible, please provide 
information as to whether they are in possession of 
indemnity cover or business insurance which includes 
public liability insurance and professional indemnity 
insurance for that self-employed element of their 
practice. 
 

Please see above answer. 

12 Do you have views or evidence as to the likely effect on 
costs or the administrative burden of the proposed 
changes set out in the Draft Order? 
 

Osteopaths are already providing proof of holding 
appropriate indemnity arrangements as part of their 
registration requirements and therefore we see no 
additional administrative burden being placed on registrants 
as a result of the Draft Order. 
 

13 Do you think there are any benefits that are not already 
discussed relating to the proposed changes? 
 

The change in legislation is providing us with an opportunity 
to move from an annual check of insurance documentation 
to a self-declaration at renewal underpinned by random 
checking of insurance status. This will allow us to reduce 
compliance costs on registrants.  
 

14 Do you have any further comments on the Draft Order 
itself? 
 

We do not have any further comments we wish to make in 
relation to the Draft Order. 

 


